het slijpen
Lapidarie zo word het slijpen van edelstenen genoemd, de slijper heet dan ook wel een lapidair. Meestal hebben de mensen die de edelstenen slijpen zich gespecialiseerd in bepaalde edelstenen, want die doen ze dan vaker en dan weten ze goed rekening houden met de eigenschappen van de edelsteen bijv. de kleuren, glans, hardheid en de absorptie (absorptie zijn de vloeibare en vaste deeltjes in het materiaal). Over het algemeen zijn er 4 basis methoden om een edelsteen te slijpen, dat zijn:
1. Het trommelen (dat doe je met deze machine)
2. De facet slijpen (dat doe je met deze machine)
3. De cabochon slijpen (dat doe je met deze machine)
4. Graveren (dat doe je met deze machine)
Het trommelen: de eenvoudigste manier om een edelsteen te slijpen is door hem te trommelen. Bij het trommelen worden de edelstenen in een ronddraaiend vat gestopt, dit vat word ook wel de slijptrommel genoemd. In de slijptrommel schuurt het slijpmiddel langs de steen om het oppervlak een natuurlijke glans te geven. wat er nu gebeurd lijkt veel op wat er vaak gebeurd met rotsen in een rivier, behalve dat bij het trommelen de steen veel meer glans krijgt. Deze manier word ook vaak toegepast bij donkere of doorschijnende edelstenen.
De facet slijpen: de manier die het meest word gedaan is de facet slijpen. Een facet is een geometrisch geslepen vakje, als je nou ook niet weet wat geometrisch is zal ik dat even uitleggen: geometrisch is dat het gelijk is aan twee kanten dat als je een spiegel op de helft zet en in de spiegel kijkt het er nog het zelfde uitziet. Het doel van de facet slijpen is om de edelsteen zo veel mogelijk helderheid en schittering mee te geven, om dit doel te bereiken worden de afmetingen van de steen heel erg precies berekend, daarna worden de ruwe stukken van de steen afgesneden zo dat het een mooie edelsteen kan worden. vervolgens word de steen helemaal gesneden zoals hij er uit moet zien.
De cabochon slijpen: een cabochon is een steen die word gesneden met een zeer ronde of bolle bovenkant. En met een vlakke of licht holle achterkant. Een cabochon kan in alle vormen worden gesneden, maar de ovaal daar word toch nog het meest naar gevraagd. De opaal, turkoois, onyx en maansteen worden ook wel veel gevraagd. Eigenlijk als je het zo bekijkt word een cabochon niet echt geslepen maar meer gevormd. Hoewel de facet geslepen edelstenen erg geliefd zijn, is niet elke edelsteen hier geschikt voor. Het komt vaak voor dat de steen specifieke eigenschappen heeft die alleen tot zijn recht komen als hij cabochon geslepen is, maar sommige komen ook alleen tot zijn recht als hij juist niet cabochon geslepen is. De meeste edelstenen die niet doorzichtig zijn worden cabochon geslepen en niet facet. Ook zachtere stenen worden cabochon geslepen, dat komt omdat die gevoelig zijn voor krassen. En de krassen zie je op een cabochon minder dan als hij anders is geslepen.
Graveren: de laatste manier is het graveren, bij het graveren van de edelsteen word het oppervlak van de edelsteen versierd. Dit gebeurd door met een graveerstift lijnen en figuren in de steen te snijden. Van alle gegraveerde stenen zijn waarschijnlijk de cameeën en de intaglio’s het bekendst. de camee: een camee is een gesneden steen met allemaal lagen kleren, en er rond om heen is de achtergrond weggesneden. Een intaglio: bij een intaglio is het juist andersom, want daar is het beeld en niet de achtergrond weggesneden.